Posao u Njemačkoj

Mnogi se danas Bosanci i Bosanke pitaju kako do radnog mjesta u Njemackoj evo da vam malo pojasnim !

Prevod texta ispod dole !!

Federalni zavod za zapošljavanje nudi perspektivu stranim radnicima u Njemačkoj za imigrante iz zemalja izvan Europske unije , Europskog ekonomskog prostora i Švicarske -kako se kaze iz trećih zemalja – ali također mora sve biti u odnosu sa tržištem rada, politike i aspektni integracije Republike Njemacke .

Iz tog razloga , 2. Ured za zaposlajvanje je pripremio pregled zvanja u pravnoj osnovi § 6 stavak 2. rečenici 1. za koje je u Njemačkoj u principu mogući dobiti radne dozvole kao i boravisnu dozvolu ( tzv. pozitivna popis) .

Trenutno važeća zvanja može se naći na njemački i engleski ovdje : www.zav.de / pozitivnog popisa ( PDFPDF , 156 KB ) .

Uslovi za kandidate i na koji nacin doci do posla ?

Kako sad nalazu zakonske regulative Svi kandidati koji kandidiraju na jedno radno mjesto moraju imati Diplomu koja bi trebala da bude priznata od Zavoda za zaposljavanja Njemacke.

Za radno mjesto u Njemackoj koje bude slobodno prvo se mora prijaviti kod Zavoda za zaposljavanje u Njemackoj i u slucaju da Zavod za zaposlajvanje Njemacke nema odgovarajuceg radnika,tad raspisuje javni konkurs koji se objavljuje npr u Zavodu za zaposljavanje u BiH. Na taj konkurs koji je javne prirode mogu da apliciraju svi ucesnici koji ispunajvaju uslove konkursa naravno pod uslovom da se nalaze na Birou za zaposlajvanje BiH.

Samoinicijativno trazenje posla i predavanje papira nije moguce barem ne sad u ovo vrijeme.

Ovdje pogledajte i animirani video film kako to funkcionise Film

Ovdje mozete da vidite i koje su drzave u programu

Za vise informacija koj su radna mjesta otvorena mozete pratiti na Zavodima za zaposljavnje Bosne i Hercegovine ^!

Biro za zaposljavanje BiH

Bihac

Federalni zavod za zaposljavanje

Zavod za zaposljvanje Bosne i Hercegovine

Za kandidate koji zele da se kandidiraju u Zdravstvu

U skladu sa Dogovorom o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj na određeno vrijeme Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH objavila je danas novi Javni poziv za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj.

Kao i prošli put kandidati moraju imati završenu minimum srednju medicinsku školu, tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera, A2 ili B1 nivo znanja njemačkog jezika kao i položen stručni ispit za rad u struci. Prednost će imati kandidati sa radnim iskustvom u struci.

Za razliku od prošlog javnog poziva ovaj put nisu određene kvote za broj njegovatelja, a Javni poziv nema rok trajanja već će se zainteresirani kandidati moći prijavljivati konstantno.

Tekst javnog poziva i odgovarajući obrasci dostupni su ovdje:

1. Javni poziv
2. Anschreiben Bewerbung Triple Win maenlich
3. Anschreiben Bewerbung Triple Win weiblich
4. Muster-Lebenslauf Triple Win maenlich
5. Muster-Lebenslauf Triple Win weiblich
6. Izjava

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Originalni text !!

Die Bundesagentur für Arbeit bietet ausländischen Fachkräften eine Perspektive in Deutschland. Eine Zuwanderung aus Staaten außerhalb der Europäischen Union, dem Europäischen Wirtschaftsraums sowie der Schweiz – also den so genannten Drittstaaten – muss aber auch arbeitsmarkt- und integrationspolitisch verantwortbar sein.

Aus diesem Grund wurde auf der Rechtsgrundlage von § 6 Abs. 2 Satz 1 Nr. 2 Beschäftigungsverordnung eine Übersicht von Berufen erarbeitet, in denen eine Betätigung in Deutschland grundsätzlich möglich ist (sog. Positivliste).

Die aktuell gültige Positivliste und weitere Detailinformationen finden Sie sowohl in deutscher als auch englischer Sprache hier: www.zav.de/positivliste (PDFPDF, 156 KB) .

Zu weiteren Möglichkeiten einer Beschäftigungsaufnahme, z.B. für Akademikerinnen und Akademiker, klicken Sie auf den Punkt „Arbeitsmarktzulassung“ und wählen Sie das Informationsangebot für Arbeitnehmer oder Arbeitgeber. Sie erreichen die Informationen auch unter der Adresse www.zav.de/arbeitsmarktzulassung.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Podjelite
  •  
  •  
  •  
  •